Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Tietäjän tarinoita

Viesti vuorilta

Share |

Torstai 23.6.2022 klo 20.29 - Eija


Retriittimme Montserratin vuorella alkaa olla päätöksessään. Kolme kaunista ja antoisaa vikkoa ovat kohta ohitse ja paluu Suomen kesään käsillä. 
Retriittimme tarkoitus oli moninainen ja se todellakin toteutui hyvin. Kirjoitustyöt ovat sujuneet hyvin, samoin kymmenien kilometrien patikoinnit ovat toteutuneet niin kuin suunnittelimmekin. 

Konkreettisen tason lisäksi on retriiteillä aina myös se henkinen päämäärä ja aina ovat Auttajatt antaneet myös yllätyksensä. Niin myös tälläkin kertaa.

Montserratin vuori on hyvin erikoinen paikka, ihan jo maan muodostelmien vuoksi. Vuoret ovat koostuneet toinen toistaan pulleimmista muodoista ja huipuista. Kuin yhteenliitettyjä pyöreähuippuisia sokeritoppia joista koko vuoristo koostuu. Maa-aines on huokoista ja helposti rapautuvaakin. Joka päivä näemme ja kuulemme, miten pienet ja vähän isommatkin kivet kierivät rinnettä alas milloin missäkin. On ihan todellinen vaara ja läsnäolo harjoitus ettei joudu jonkun kiven teilaamaksi. Harvemmin sattuu suurempia vyörymiä, mutta niidenkin jälkiä näkee joka puolella vuoren seinämiä. Suuret tonnien painoiset lohkareet ovat jostain syystä menettäneet otteensa vuoresta ja tulleet varmaankin suurella ryminällä alas. Joka puolella näkee miten suurempia osia vuoren huipuista on ihmisen toimesta ruuvattu kiinni takanaan olevaan huippuun. Monet isot verkot myös sitovat kivistä koostuvaa maa-ainesta kiinni. Ikkunani ulkopuolella, kuudenne kerroksen kohdalla on sellainen verkko ja päivittäin kuulen, miten sitä pommitetaan kivillä. Onneksi kivet jäävät verkkoon, sillä alhaalla kulkee tie, joka tuo kirkossa kävijän takaisin hotelliin. 

Vuoren huipuille on vuosisatojen aikana rakennettu monia pieniä erakkomajoja, joissa edelleenkin saattavat munkit viettää hiljaisuuden aikaa Jumalaan keskittyen ja mietiskellen. 

Montserratin luostarialue ei enää ole hiljainen ja pyhä alue, vaan erittäin suosittu turistikohde. Tähän aikaan kesästä täällä käy satoja, jos ei tuhansia vierailijoita joka päivä. Joka vuosi on kuulemma miljoona kävijää. Turistit tarkoittavat sitä, että tämä paikka työllistää monia kylän asukkaita, mutta myös sitä, että luostarin rauha ja pyhyys on häiriintynyt.

Tällä paikalla on ennen Mustan madonnan löytymistä jo noin vuonna 160jKr ollut roomalaisten pystyttämä Venuksen temppeli, joten paikan pyhyys on ollut tiedossa jo silloin. Roomalaiset kunnioittivat Jumaliaan rakentamalla temppelinsä sellaisiin paikkoihin, jotka olivat jumalien arvoiset. Roomalainen temppeli hävitettiin legendan mukaan Arkkienkeli Mikaelin toimesta ja se mureni jäljeksi historian lehdille.

Noin tuhat vuotta sitten tänne perustettiin benediktiiniläisluostari, Santa Maria de Montserrat, joka edelleen on toiminnassa. Legenda kertoo että joukko lapsia olisi paimenessa ollessaan nähnyt vuoren rinteellä välkkyvän valon ja kuullut enkelten laulua. Sama toistui useasti ja jonkin ajan kulutttua tuo valo johdatti tänne saapuneet kirkonisät luolaan, josta löytyi Marian patsas, Katalonialaiselle, la Moreneta, musta tyttö. 

Luola on erityinen pyhiinvaelluskohde, samoin kuin koko Montserratin luostari ja kaunis, sisältä kultakoristeinen kirkko. Kirkon aarre on tuo Pyhän Marian patsas, joka on sijoitettu korkealle kirkon alttarin yläpuolelle. Sinne kulkee jatkuvana virtana turistien ja pyhiinvaletajien jono kaikkien hakiessa patsaan siunausta.

Kirkko ja siellä laulavat munkit ja poikien kuoro tekivät minuun syvän vaikutuksen ensi kerran siellä vieraillessani kolmisen vuotta sitten. Minä, joka olen suurimman osan elämääni hiukan kammonnut kirkkoja ja niihin liittyvää auktoriteettia, koin siellä kauniita ja pyhiä hetkiä. Olen kiitollinen, että vielä on tällaisiakin kirkkoja ja messuja, joissa on kevyt ja korkealle kohoava energia. Toki tämä toinen kerta ei enää vaikuttanut niin syvästi, mutta varmasti tällä turistien paljoudella ja heidän mukaan tulleella hälinällä oli oma osansa pyhyyden tunteen katoamiselle. 

Pyhyys on kuitenkin sellainen energia, jota meidän kaikkien kuuluu vaalia. Koska vielä on olemassa pyhiä paikkoja, kirkkoja, vuoria, metsiä, patsaita tai jopa kaupunkeja, joissa on oma kaunis energiansa, meidän tulisi pitää ne sellaisina. Pyhyyden vaaliminen, kunnioittaminen, antaa meille tavallisille ihmisille mahdollisuuden saada edes jonkinlainen kokemus, mitä mekin voisimme tavoitella. Ehkäpä pyhän kohtaaminen voi avata jonkun sielun syvyyksistä muistia, joka avautuessaan voi sytyttää suuren kaipuun etsiä sitä myös omasta sydämestä. Sillä sydän(keskus) on se, joka kaiken kauniin ja korkean vastaanottaa ja tallettaa sen kokemuksena itseensä. Pyhissä paikoissa vierailu voi joskus muuttaa koko elämän suunnan etsijällä, joka muutosta on elämäänsä kaivannut. 

Sen tähden, niin toivon ja rukoilen, yritetään yhdessä vaalia ja kunnioittaa pyhää, missä sitä ikinä kohtaammekaan. Lähestymme sitä nöyränä ja vailla omia haluja, vain kokien sen energian ja kiittäen sitä. Kunnioitukseen liittyy koko paikan ja sitä varjelevien ihmistenkin kunnioitus ja asianmukainen käytös esimerkiksi luostarin kaltaisessa miljöössä. Niin voimme toimia lapsillekin esimerkkinä ja siten säästää pyhää myös tuleville sukupolville. Se on meidän kaikkien pyhä velvollisuus ja tehtävä.

Vielä kerran patikoimme vuoren rinnettä alas ja ylös kohtaamaan Neitsyt Marian luolakappelissaan. Hiljennymme ja otamme vastaan paikan siunauksen. Sitten alamme siirtä ajatuksemme kohti Suomen suvea.