Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Tietäjän tarinoita

Luodolla tuulee

Share |

Tiistai 10.8.2021 klo 21.25 - Eija


Tämä kirjoitus lähtee jälleen kallioluodolta, leudon tuulen saattelemana. Pohdiskelun aiheena on mennyt kesä ja sen huimat energiat ja tapahtumat.
En ole koskaan aiemmin tutkaillut säätiedotuksia, on riittänyt, kun on aamulla nähnyt sään tilan. Mutta saarella asuessa on ajatus väkisinkin muuttunut. On ollut pakko tutkia ja tarkkailla sään muutoksia ja uusia tuulia. Kesän retriitit ovat tuoneet luoksemme uusia ja vanhojakin ystäviä ja meillä on ollut vastuu heidän turvallisesta matkastaan saarelle ja takaisin. Samoin on niiden monien kurssilaisten, vierailijoiden ja solaraikojen viettäjien, joiden seurassa olemme kesää viettäneet. On täytynyt ennakoida ja tutkia, jotta kaikki menisi hyvin.
Minusta on tullut oiva tuulien haistelija, pilvien ja lintujen suunnan ja aaltojen rytmien tarkkailija. Haistan sateen tuntia ennen, valmistudun ottamaan talteen arvokkaat vesipisarat ja kerään kuivat pyykit suojaan ja nostan ruukut katoksen alta vilvoittavaan kylpyyn. Hetkestä hetkeen kaikki täällä saarella ja ympäröivällä merelle muuttuu. Emme ole ihan ulkosaaristossa, sen karuilla puuttomilla kallioilla, mutta tarpeeksi kaukana, jotta aava meri ja sen liikkeet tuovat nopeita muutoksia.
Meri on ihmeellinen ja kunnioitus sen voimaa kohtaan on lisääntynyt tänä kesänä. Vaikka olenkin länsirannikon kasvatti, tottunut mereen, on meri täällä ulkona etelässä ihan toinen kuin pohjanlahdella. Vaasan saaristossa on hyvä, syvä väylä, jos sisässaaristossa vettä on enemmän kuin kolme metriä. Täällä kaiku näyttää usein yli kolmekymmentä metriä veneen kölin alla. Suurin ulappa, jonka ylitämme saareen matkatessamme, on viisikymmentä metriä syvä ja ylikin muutamassa kohdassaan. Oma ajatus piirtää usein näkyviin pienen vuoristomaiseman meren pinnan alla ja me näemme vain huiput, jotka niin moninaisina kohoavat ympärillämme. Kapeita kanjoneita on matkamme varrella, rannat melkein kutittavat veneen kylkiä ja silti vettä allamme on neljäkymmentä metriä. 
Meren lisäksi kalliot ovat silmieni kohteena joka päivä. Pehmeät, lämpimät pinnat muuttavat väriään ja muodot liikkuvat pilvien ja auringon mukana. Näissäkin alati muuttuva kansi, kuin meressä. Rakkaus Äitimaata kohtaan syvenee ja kiitollisuus lisääntyy. Tätä kauneutta ja muuttuvaa tilaa jaksaa ja tahtoo katsoa koko ajan ja hetki hetkeltä. Joka aamu uusi sävy lahdella ja kallioilla jalkojen alla. Joka ilta uusi palava sävy auringon solahtaessa mereen silmien edessä.
Olen niin pieni tämän kaiken suuren rinnalla. Kuin perhonen, joka pyristelee vastatuuleen, yrittäen uudelleen ja uudelleen tavoittaa kutsuvan kukan, vaikka tuuli viskaakin sen pois kurssistaan, monen monta kertaa. Se räpyttää kohti tuoksuvaa sinistä niin varmana omasta suunnastaan. Ihailen sitäkin ja sen voimaa pyrkiä päämäärään.
Me voimme sentään seurata säätiedotuksia, kaiken varalta. Mutta tämä kesä on meille näyttänyt, miten hataria ne ovat, vain todellakin suuntaa, jos sitäkään, antavia. Monen kertaa on tuuli noussut ja yltynyt jopa reippaaseen yli kymmenen-viisitoista metriä sekunnissa voimaan, vaikka tiedotus oli luvannut tyyntä ja seesteistä merenkäyntiä. On myös ollut niin että tuuli on tullut päivän etuajassa ja voimakkaampana kuin oli luvattu. Sateita ennusteltiin myös alkukesän mittaan, mutta ne eivät koskaan saapuneet. Ennustaminen on vaikeaa, koska kaikki luonnossa on muuttunut ja tasapaino on järkkynyt.
Me vietimme saarella helteistä ja välillä piinaavaakin poltetta pakoillen yhtä mittaa kuusi viikkoa ilman vesipisaraakaan. Kaivo saarella onneksi palveli hienosti koko kesän ja me ja kasvimme saimme raikasta juotavaa ihan riittävästi. Sitä on kiittäminen niin monesta, sillä se pelasti kaikki kasvimme lavoissa ja kasvihuoneessakin.
Tämän saaren ja lähes kaikkien tällä seudulla olevien saarten koivut ovat suuresti kärsineet ja ne viettävät jo syksyään, lehdettöminä ja alaspäin katsovina. Monet lepät kantavat ruskeaa pukuaan myös surullisina ja kuivuuden nujertamina. Ja niin oli jo heinäkuun lopulla. 

Kaikki tänä kesänä tapahtunut on saanut miettimään, jälleen kerran, meidän ihmisten vastuuttomuutta, valintoja, jotka eivät ole olleet tämän suuren kokonaisuuden kannalta oikeita, vaan yksilön tai kansakunnan hyötyyn perustuvia. Kesä on näyttänyt, miten pieniä me ihmiset todella olemme kaikkien luonnonvoimien edessä ja keskellä, vaikka meillä on tämä suuri jumala = teknologinen kehitys ja sen saavutukset, jopa nuo säätiedotukset.
Koko maapallo on ollut tuhoisten muutosten kourissa ja jälleen kärsimys, niin ihmisten kuin maankin, on lisääntynyt. Siltikin on vielä niitä, jotka vähätellen sanovat, ettei tämä ole mitään, onhan näitä ollut. Ympäristöraporteille kohautellaan olkia, ei koske minua, enkä tahdo tietää tai media hehkuttaa sitä suurta tuhoa, pelkoa lietsoen ja sillä mässäillään kaikissa lööpeissä.
Mutta missä ovat tekijät, tilanteen muuttajat, terve järki ja SUURI TAHTO muuttaa suuntaa, joka selvästi vie kohti ankarampia oloja pallon joka kolkassa. Miksi me odotamme? Miksi emme liity yhteen? Miksei kukaan ota johtajan roolia, näytä mallia ja kerro mitä me voimme tehdä? Miksi emme vastusta tätä huonoa suuntaa, vaikka seuraammekin ruotsalaisen tytön youtube-videoita, joissa on sanomaa? Miksi antaudumme niille voimille, jotka lopulta voivat tuhota koko kauniin, jumalallisen suunnitelman ihanasta yhteistyöstä Äitimaan ja ihmiskunnan kesken.

Äitimaa itkee, sen voin kuulla jokaisella kalliolla, jolla pystyyn kuollut koivu ravisuttaa viimeiset lehtensä alas. Kuulen, miten koko luonto valittaa, vesi kohisee tuskissaan ja linnutkin huutavat eksyneinä, koska merivirrat ja tuulet ovat muuttuneet arvaamattomiksi. Tasapaino on poissa, kiitos ihmiskunnan valintojen ja suunnattoman itsekkyyden.
Suureksi kysymykseksi tämän kesän jälkeen siis jää, mitä voimme tehdä, ettei kaikki tämä kaunis ja ihmeellinen tuhoudu lopullisesti, vai voimmeko enää mitään?

Käännyn kohti taivasta, ihaillen auringon liukua mereen, tuuli on tyyntynyt ja meri liplattaa kultaisena. Suuri saaristolaishämähäkki on kutonut meille uuden verhon suuren ikkunan eteen, kuin suojatakseen auringon kirkkailta viime säteiltä. Koirat huokaavat lähes yhtäaikaa omilla pedeillään, iltalenkki kallioilla jäi tänään juoksematta sadekuuron takia, joka nopeasti kastelee kallion pinnan jään liukkaaksi. Yö lähestyy taas vähän aiemmin kuin eilen, tässä hetkessä on kaikki hyvin. Mutta en siltikään voi täysin unohtaa, sillä jossain joku kärsii, joku taistelee luonnonvoimien edessä, kotiaan puolustaen. On aika kääntyä Suuren Voiman puoleen ja pyytää apua ja viisautta, myötätuntoa kaikkea elollista kohtaan. Niin kauan kun kärsimystä on, niin kauan meidän kuuluu toimia sen poistamiseksi. Yksi kerrallaan heräten ja lopulta yhteen liittyen, hyvän ja tärkeän päämäärän tähden.