Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Tietäjän tarinoita

Euroopan kautta Skotlantiin

Keskiviikko 28.2.2024 klo 0.30

Asuntoauto.jpgViime vuoden lopulla saimme hoitaakseen ihanan tehtävän: tyttäreni ja hänen miehensä kissojen siirtäminen Skotlantiin. Se tuntui todella suurelta lahjalta talven pimeimpään aikaan. Matkailuautolla Länsi-Euroopan halki ajaminen oli varmasti mielenkiintoinen tehtävä. Tässä blogissa aloitan ainakin matkamme tarinan.

Matkan suunnittelu ei ollut mitenkään tarkka, vaan valitsimme reitin, joka olisi helpoin ja nopein tapa matkustaa kissojen kanssa Englantiin.

Aloitimme matkan sunnuntaina 7. tammikuuta kohti Tamperetta kauheassa -32 asteen (-25,6 Fahrenheit) pakkasessa. Maanantaina 8. tammikuuta pakkasimme pakettiauton Tampereella ja ajoimme Turkuun ja ajoimme yölautalla Tukholmaan. Tukholmasta jatkoimme matkaa kohti Kööpenhaminaa, jossa oli tarkoitus yöpyä. Aurinkoinen talvisää seurasi meitä kohti Etelä-Ruotsia.

Ruotsissa ei ole sellaista luksusta kuin meillä Suomessa, eli mukavia ABC- tai Nesteen huoltoasemapaikkoja, joten kasvissyöjänä joutuu usein turvautumaan pikaruokaketjujen kasvishampurilaisiin. Sama ongelma seurasi meitä koko matkan ajan. Ainoa upea pysähdyspaikka, joka meillä oli, oli kauniin Vätternin rannalla Grännan karkkiruo'on (polkagris) kylässä. Siellä meillä oli upeita salaattiannoksia ja todella hyvää kahvia. Kylä oli hiljainen, mutta silti saattoi tuntea hiljaisuuden alla sykkivän elämän, joka oli jo alkanut valmistautua suureen kesäkauteen ja tuhansiin turisteihin. Voin lämpimästi suositella kaunista rantareittiä Ödeshög-Gränna kaikille siellä liikkuville. Sen varrella vanhat tammet tervehtivät matkailijoita mahtavin sadan vuoden ikäisine olentoineen, kun sinä ajat hitaasti suuren järven rantatietä pitkin. Jätimme mielellämme kylän punaraitaiset karamellimakeiset kesälomamatkailijoille ja matka jatkui navigaattoriin asetettuna Kööpenhaminaan.

Päätimme ajaa Tanskaan isoa siltaa pitkin. Öresundin salmen ylittämiseen kannattaa ostaa netistä lippu, jonka jälkeen sillan voi ylittää rekisterinumeron perusteella, eikä sinun siis tarvitse pysähtyä ja maksaa matkalla. Oli jo hämärää, kun ajoimme yli 7 kilometriä pitkän Juutinrauman sillan, joten korkeutta pelkääville oli helppoa. Silta on yli 200 metriä korkea ja se yhdistää Ruotsin Malmön ja Tanskan pääkaupungin.

Kööpenhaminassa yöpyimme siistissä hotellissa, jonka pihalla oli parkkipaikka isolle pakettiautollemme. Onneksi kaikki järjestelyt, maksut ja varaukset sujuivat erittäin hyvin koko matkan ajan, koska tyttäreni on koulutettu opas ja siksi kaikki sujui mutkattomasti, vaikka kaikki yöpymiset ja muut varaukset hoidettiin aina sam  ana päivänä.

Tanskasta menimme lautalla Rödbystä Saksan Puttgardiin ja se oli myös erittäin helppoa. Sen jälkeen ajoimme villiä, monikaistaista moottoritietä Lyypekin, Hampurin ja Bremenin ohi Saksassa, käännyimme hetkeksi Alankomaihin ja sieltä Belgiaan, aina Antwerpeniin, jossa vihdoin yöpyimme. Tämä matkan osa ei ollut mitenkään kaunista katseltavaa, joten ajoimme moottoriteitä pitkin niin nopeasti kuin pakettiautomme salli. Tuulimyllyt täyttivät maisemaa joka puolelta, jotka saivat sijaita vain muutaman kymmenen metrin päässä taloista. Jopa hotellin "takapihalla" oli suuri sähköä tuottava tuulimylly. Tämä toinen päivä matkallamme oli pisin, sillä ajelimme yli kahdeksansataa kilometriä.

Tammikuun 11. päivän aamuna teimme hitaamman ajon Dunkerqueen ja sieltä nousimme laivaan, jonka määränpää oli Dover, Englanti. Sieltä voisi ottaa rennommin, sillä onneksi olisimme jo Brittein saarilla ja tullit ja muut muodollisuudet jäisivät taakse.

 

Lue lisää »

Avainsanat: RoadTrip